Yabancıların Türkiye Vizesi İçin Tabi Oldukları İşlemler (e-Vize İşlemleri)

Tarafından   Haziran 21, 2017

Yabancıların Türkiye Vizesi İçin Tabi Oldukları İşlemler (e-Vize İşlemleri) Yabancılar içinTürkiye Vizesi nasıl alınır?  E-vize nedir?

Türkiye’ye seyahat edecek yabancıülke vatandaşları ülkesine göre www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vizelerini almaları veya dış temsilciliklerimize şahsen başvuru yapmaları gerekmektedir. Vize ita etme işlemlerinde yaşanabilecek gecikmelerden ötürü vize başvurularının planlanan seyahat tarihinden en az bir ay önce yapılması yararlı olacaktır.

E-VİZE İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR:

– E-vize, daha önce sınır kapılarında “bandrol” veya “kaşe” ile verilen vizelerin yerini almaktadır. Başvuru sahipleri www.evisa.gov.tr internet adresinden gerekli bilgileri girmek ve ödemelerini kredi kartı ile yapmak suretiyle vizelerini elektronik olarak alabilmektedirler. Başvurunun başarıyla tamamlanmasının ardından e-Vizeler kişinin e-posta adresine gönderilmektedir. – Başvuru sahiplerinin e-Vizelerinin çıktısını alarak havayolları ve gümrük yetkililerine göstermeleri ve seyahatlerinin sonuna kadar muhafaza etmeleri gerekmektedir.

– E-vize Türkiye’ye turistik veya ticari amaçlar dışında (çalışma, öğrencilik vb.) yapılacak seyahatler için geçerli değildir. Bu tür vize başvurularının dış temsilciliklerimiz aracılığıyla yapılması gerekmektedir.

– Aşağıdaki bilgiler turizm amaçlı seyahatler için geçerlidir. Eğer öğrenim, çalışma vb. özel amaçlarla Türkiye’ye gelinecekse, dış temsilciliklerimizden geliş amacına uygun vize alınmalıdır.

– Aşağıdaki bilgiler profesyonel sürücüleri kapsamamaktadır. Profesyonel sürücülere uygulanan vize rejimine ilişkin yabancının kendisine en yakın dış temsilciliğimizden bilgi alması yararlı olacaktır.

– Seyahat tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli bir seyahat belgesi/pasaport sahibi olmanız tavsiye edilir.

– “Resmi Pasaport” terimi diplomatik, hizmet, hususi ve resmi pasaportları kapsamaktadır.

– “Seyahat Belgesi” hamili yabancıların (uyruğunda bulunduğu ülkeye bakılmaksızın) dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir.

– Vize muafiyetinden yararlanabilecekler haricindeki tüm yabancıların www.evisa.gov.tr internet adresinden e-Vize veya dış temsilciliklerimizden vize alması gerekmektedir. Dış temsilciliğimizin olmadığı ülkelerden gelecek yabancıların uyruğunda bulundukları ülkeye akredite olan dış temsilciliğimize vize başvurusu yapmaları gerekmektedir.

– Türkiye’de belgesel film çekecek, bilimsel araştırma yapacak, arkeolojik kazı yapacak veya benzeri faaliyetlerde bulunacak yabancıların dış temsilciliklerimize başvurmaları ve Türkiye’ye seyahat etmeden önce ilgili Türk makamlarından gerekli izinleri almaları gerekmektedir.

– Geçerli vizesi olan yabancıların ayrıca ikamet izni almalarına gerek yoktur. Ancak, özel meşruhatlı (öğrenim, çalışma vb.) vize ile Türkiye’ye seyahat eden yabancıların vizelerinin geçerlilik sürelerine bakılmaksızın Türkiye’ye girişlerini müteakip bulundukları ildeki Emniyet Müdürlüğü’ne başvurarak ikamet izni almaları gerekmektedir.

– Türkiye’de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye’ye seyahat edecek bütün yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.

Yeni Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca, 11 Nisan 2014 tarihi itibariyle hudut kapılarımızda bandrol vize uygulamasının sona ermesi öngörülmektedir. Bununla birlikte, geçiş döneminde 2015 yılı turizm sezonu dahil mevcut uygulamanın bir süre daha devam ettirilmesi yönünde gerekli önlemler alınmaktadır.

Turistik veya ticari amaçlarla yapılacak vize başvuruları Elektronik Vize Başvuru Sisteminden (www.evisa.gov.tr) gerçekleştirilebilmektedir. 2013 yılında uygulamaya başlatılan Elektronik Vize Başvuru Sistemi üzerinden, internet bağlantısı olan her noktadan halihazırda ortalama 3 dakika içinde pratik bir şekilde e-Vize alınması mümkün olabilmektedir. e-Vize altyapısının güçlendirilmesi için gerekli düzenlemeler yapılmaktadır. Bu çerçevede;

– Halihazırda e-Vize sisteminde mevcut olan Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, Lehçe ve İspanyolca dillerine ek olarak Hollandaca, Norveççe, Arapça ve Çince dilleri e-Vize sistemine eklenecektir.

– Visa ve Master Card kredi kartlarına ek olarak, yaygın kullanımda olan diğer kredi kartlarıyla ve banka kartlarıyla ödeme imkanı sağlanmıştır.

– Vize alamadan ülkemize gelen yabancılar havaalanlarımıza yerleştirilecek e-Vize Kioskları üzerinden de e-Vize alabileceklerdir. Halihazırda İstanbul Atatürk Havalimanında kiosk (10 adet) uygulaması bulunmaktadır.

– Aile ve grup başvuruları mümkün hale gelmiş olup, tur operatörleri de müşterileri için grup başvurusunda bulunabilmektedirler.

– Türkiye’ye yolcu taşıyan anlaşmalı havayolu şirketlerinin ofislerinden ve havaalanlarındaki bürolarından da e-Vize alınabilmesini teminen gerekli altyapı kullanıma sunulacaktır.

– E-Vize internet sitesinden alınacak e-Vize harçları, havaalanlarında alınacak vizelerden daha az maliyetlidir.

Vize harçlarına ilişkin bilgilere Bakanlığımız web sitesinden ulaşılması mümkündür.

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 7. maddesinin (b) fıkrasına göre, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ülkemize giriş yapmak üzere gelen yabancıların “vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az 60 gün geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belge” taşımaları zorunludur.

Sözkonusu Kanunun 2. maddesi uyarınca, Kanunun uygulanmasında taraf olduğumuz ve usülüne göre yürürlüğe giren milletlerarası anlaşma hükümleri ile özel kanunlardaki hükümlerin saklı tutulmakta olup, aşağıda kayıtlı maddeler kapsamında yer alanlar anılan hükümden muaf tutulacak olup, uygulama kapsamı dışında değerlendirilecektir:

a) “Avrupa Konseyi Üyesi Devletler Arasında Kişilerin Seyahatleriyle İlgili Avrupa Anlaşması” çerçevesinde kimlik kartlarıyla seyahat eden listesi aşağıdaki linkte kayıtlı ülke vatandaşları;

http://www.mfa.gov.tr/vatandaslarinin-ulusal-kimlik-belgeleri-ile-ulkemize-girebilecegi-ulkelere-iliskin-liste.tr.mfa

b) Aşağıdaki linkte kayıtlı, süreleri sona ermiş olsa dahi belirli sürelerle geçerli addedilen ülke pasaportlarını taşıyanlar;

http://www.mfa.gov.tr/vatandaslarinin-ulusal-kimlik-belgeleri-ile-ulkemize-girebilecegi-ulkelere-iliskin-liste.tr.mfa

c) Vize Rejim Tablosunda resmi pasaportlar sınıfında yer alan diplomatik, hususi ve hizmet pasaportu hamili olanlar.

ÇALIŞMA VİZELERİ HAKKINDA BİLGİ:

Türkiye’de çalışmak isteyen yabancılar dış temsilciliklerimize çalışma izni ve çalışma vizesi başvurusu yapmalıdır. Bu başvuru sırasında işverenin yabancıyı istihdam edeceğini gösterir belgenin, vize başvuru formunun ve pasaportun ibraz edilmesi yeterlidir. Bu başvurudan sonra en geç on iş günü içerisinde işverenin de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na (ÇSGB) anılan Bakanlıkça talep edilen belgelerle birlikte başvurması gerekmektedir. Bu belgelerin listesini ÇSGB’nin internet sitesinde (http://www.csgb.gov.tr/) bulabilirsiniz. Başvurular ÇSGB’nca 30 gün içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Çalışma vizesi alarak Türkiye’ye gelen yabancıların en geç bir ay içerisinde ve çalışmaya başlamadan önce bulundukları ildeki Emniyet Müdürlüğü’ne ikamet izni başvurusu yapmaları gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir